Om Kosmos

I sommeren 2017, vil en gruppe skuespillere og musikere, instrueret af Maria Lexa, præsentere en række udendørs forestillinger, som benytter teater, dans, komik, store dukker, maskespil og live musik. Projektet hedder Kosmos og udføres i samarbejde med FO-Aarhus. Kosmos er et møde mellem en erfaren instruktør og skuespillere fra Aarhus’ dynamiske vækstslag. Produktionen vil afholde prøver og spille i Aarhus samt turnere i andre dele af Danmark. Gruppens optræden vil bestå af et optog gennem byen, fulgt af en forestilling på 30 minutter, som inddrager tilskuerne interaktivt. Stykket præsenteres gratis for et bredt publikum i alle aldre og fra alle kulturer under spilleperioden d. 25 juli - d. 25 september 2017.

Opførelser og turné: I et samarbejde med Kvindemuseet, præsenteres Kosmos under Aarhus Festugen 2017 fra d. 26/8 - d. 3/9 i Mathilde Fibigers Have udenfor museet. Andre gæstespil planlægges på Eutopia International Festival i Gellerup, på Folkestedet i Aarhus, samt på højskoler, efterskoler, og flygtningecentrer i regionen.

Samarbejdsmodellen: Maria Lexa vil stå som kunstnerisk leder og instruktør på Kosmos og FO-Aarhus vil være teknisk arrangør. Projektkoordinatoren Rikke Pedersen tager sig af organisatoriske opgaver og en instruktørassistent fra gruppen tager ansvar for kunstneriske og praktiske opgaver i forbindelse med forestillingen. Gruppen består af 12 -15 engagerede skuespillere og musikere, som er valgt gennem grundige optagelsesprøver. Under Kosmos projektets forløb vil gruppen fungere som et teaterensemble. De medvirkende får ikke betaling, men de får professionel træning og værdifuld erfaring med kreativt arbejde. Kosmos projektet samarbejder med bl.a. Quonga Teaternetværk, Aarhus Universitet, Eutopia, Folkestedet, DATS og Kvindemuseet.

Forestillingen: For at opnå sin specielle dramatiske virkning, skal udendørs teater være klart, enkelt og visuelt stærkt. Kosmos bygges på maskespil, som er en speciel gren inden for fysisk teater. Ligeledes dukkespil, hvor skuespilleren optræder inde i en stor 3 meter høj dukke. Produktionens masker og dukker er kunstværker i sig selv. Kosmos benytter træmasker, nogle håndlavet af maskemestre i Bali og andre af den danske kunstner, Kirsten Gitz-Johansen. Produktionens store dukker er fremstillet af Maria Lexa. Kosmos spilles uden ord. Det skaber et universelt sprog gennem kropsudtryk, musik og kraftfyldte visuelle oplevelser. Stykket er en hyldest til Moder Jord, gennem en fortælling om de småfolk som ærer hende, en bande sprælske abefigurer som skaber kaos omkring hende og Fader Jord, hvis besøg frembringer en uventet drejning i historien. Kosmos' underliggende temaer er naturens kraft, miljøbevidsthed, fred, kvindekraft og forhold mellem mænd og kvinder.

Tidsramme/Praktisk information:
Kosmos er tænkt som et sommer projekt for de medvirkende.
Teaterworkshops/auditions for medvirkende ledet af Maria Lexa:
   d. 5-6. november 2016 på QuongaFest 2016 i Aarhus
   d. 23. april, d. 30. april, d. 7. maj, d. 14. maj 2017 på
   FO-Aarhus Studio, Vester Allé 8-B, 8000 Aarhus C
Prøveperioden:
d. 23. april - d. 18. juni: hver søndag fra kl. 15 - kl. 19 i FO-Aarhus Studio
d. 25. juni - d. 25. juli: intensive prøver
   Prøver på FO-Aarhus' lokaler: d. 25. juni - 10 juli
   Prøver på Det Blå Hus, Højbjerg: d. 11. juli - 25. juli
Premiere Kosmos: d. 25. juli
Spilleperiode: d. 25. juli - 25. september
Afvikling, evaluering og regnskabsarbejde: d. 26-30. september

Maria Lexa studerede i Paris med mesterlæreren Etienne Decroux. Hun begyndte sin professionelle karriere med Studio II på Odin Teatret i Holstebro og dannede Institutet för Scenkonst i Östersund, Sverige sammen med teaterleder Ingemar Lindh. Fra 1981 turnerede hun i Norden og i Europa med sine soloforestillinger, L'Odyssée Illustré og Kilden og sideløbende arbejdede hun som teatermesterlærer, teatergruppe leder og instruktør. I 1990 dannede hun i Aarhus Foreningen Freja. Under hendes ledelse, organiserede Freja seks internationale kvinde kunst- og kulturfestivaler. Siden 2001, har hun været kunstnerisk leder på Sun & Moon Ensemble, en teatervirksomhed i San Francisco, hvis forestillinger inddrager teater, dans, komik, maskespil, store dukker og live musik. Hun leder workshops i Danmark regelmæssigt og i 2014 instruerede hun Medea, Medea, et originalt værk, i samarbejde med QuongaFest i Aarhus.

 

 

HOME |  ABOUT US | PERFORMANCES | WORKSHOPS | GALLERIES | VIDEOS | TEATRET DRAGEN | CALENDAR | CONTACT US